Kleinste Galerietje

 

Het vlaanderen van Toon Tieland

Eerst Oost-Vlaanderen SINT-MARTENS-LATEM en DEURLE

Sint-Martens-Latem is een kleine, landelijke gemeente, met ongeveer 8300 inwoners, verdeeld over de twee Leie dorpen Latem en Deurle (oppervlakte 1432 ha). De faam van Sint-Martens-Latem als kunstenaarsdorp is algemeen bekend, zowel nationaal als internationaal.

De gemeente is de wieg van het Vlaamse expressionisme, met beoefenaars als onder andere Albijn Van den Abeele , George Minne, Valerius de Saedeleer, Gustave Van de Woestijne, Albert Servaes, Jules de Praetere, en Alfons Dessenis en Frits Van den Berghe, die behoorden tot de Latemse Schildersgroep, soms abusievelijk Latemse School genoemd. Na hen ontstond de tweede Latemse groep: Frits van den Berghe, Gustaaf de Smet, Constant Permeke, Albert Saverijs, Jules de Sutter, Edgar Tijtgat, en anderen. Later behoorden Fons Roggeman, Luc-Peter Crombé, Joe Van Rossem, Chris Pots, Jef Wauters en Lea Vanderstraeten tot de vierde generatie van de Latemse Schilders.

Later West-Vlaanderen de plaatjes DAMME en LISSEWEGE .

Damme, is een schilderachtig middeleeuws stadje in de polders op een steenworp van het historische Brugge en de Belgische kust.

Lissewege, het mooi bewaarde polderdorp in West-Vlaanderen ligt op een boogscheut van de kust (Zeebrugge, Heist, Blankenberge) en op 12 km van het historische Brugge.

De eerste groep van Latem, v.l.n.r Hector van Houtte, George Minne, Gustave van de Woestyne, Valerius De Saedeleer, Karel van de Woestijne en Albijn van den Abeele. Ca.1902 in Sint-Martens-Latem aan de Leie